meghívó 2013.jpg

Íme hát az idei Nyitott templom éjszakájának teljes programkínálata:
18:00: "Körben az angyalok..." - Weöres Sándor versei (nem) csak gyerekeknek Németh Gabriella tolmácsolásában. Gabiról részletesebben ide kattintva olvashattok.
18:30: Bemelegítő játékok kicsiknek és nagyoknak (bibliai célba dobás, "Rajzolj templomot! aszfaltrajzolás stb.)
19:00: Megnyitó a Búzavirág népdalkörrel
19:20: Öröm-zene a Zenebarát felebarátokkal. Ők is régi barátaink, egyik adventi programjukról itt nyilatkoztak.
20:00: Öröm-ünnep - interaktív gitárzenés istentisztelet (igét hirdet: dr. Varga Gyöngyi egyetemi docens. Vendégünkről ide klikkelve találsz infót.)
21:00: "Kis éji zene" - orgonazenés meditáció
21:40: Bibliai táncház a templom előtt / közben: meglepetés filmvetítés a templomban
23:30: gyertyafényes taizéi napzárta
 
Egész este:
- "Keresd a nőt! - Az Evangélikus Országos Múzeum vándorkiállítása
- Bibliai állatkert
- Gyülekezetünk képekben
- Meditációs toronytúra Weöres Sándor verseivel
- Hálafal
- Babszavazás
- Kávéház a nyitott templomhoz

Írd be a naptáradba, hogy július 26-án a pusztaföldvári evangélikus templomban ismét NYITOTT TEMPLOM ÉJSZAKÁJA! A tervek szerint ismét 18 órától várunk benneteket. A programot úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály és sokféle érdeklődésű ember megtalálja ÖRÖMÉT. És az öröm nem véletlenül lett kiemelve. A hatodik Nyitott templom programon ugyanis minden az örömről fog szólni. Gyere már 6-ra, vagy kapcsolódj be később, maradj éjfélig, vagy akár csak egy órát! (A program közben szabad a jövés-menés, bár reméljük, hogy leginkább a jövés.)

Itt és a Facebook-oldalunkon hamarosan részletes programot találtok, és megtudhatjátok, mikor és miért érdemes velünk lenni.logó kék sárga_1.JPG

földvári ünnepi.jpg

Az istentiszteleteket a gyülekezeti teremben tartjuk.

A 40 aranykoronás ünnep részeként idén is aratási hálaadó istentisztelet tartunk. Október 13-án (szombat) de. 9 órakor adunk hálát templomunkban a Földért, a földért (annak minden terméséért) és Földvárért. Szeretettel várunk mindenkit.Pusztaföldvári fényképek -   31.jpg

És akkor álljon itt az idei Nyitott templom éjszakájának teljes programja! A címben azért a kérdőjel, mert természetesen idén is lesznek kisebb meglepetéseink. És ugyebár a meglepetésnél fogalmilag kizárt, hogy idő előtt eláruljuk. Ezért nem is tesszük. :)

Ami bizonyos, az az alábbi:

18 órától: Bemelegítő játékok

19:00: "Kezdőrúgás", avagy köszöntés

19:10: Emlékezés a földvári "Aranycsapatra", avagy a templomépítő hősökre

19:20: Zenés lélektorna a Zenebarát felebarátokkal

20:00: "Csapatépítő térning", avagy interaktív istentisztelet. A szövetségi kapitány: Jézus Krisztus (Megváltó). A pályaedző: Lázár Zsolt (esperes)

21:00: Kis éji zene, avagy zenés "edzésnaptár". Alföldi Csaba orgonál, Németh Gabriella a 100 éve született Túrmezei Erzsébet verseiből válogat

21:45: Filmvevítés

kb. 23:45: "Nyújtás és lazítás": gyertyafényes áhítet és éjszakai áldás

Egész este: kiállítás Somogyvári Imre keresztény ihletésű bélyeggyűjteményéből, meditációs ösvény a csigalépcsőn, a "kispadon" kalóriautánpótlás és frissítő (Jenő kántor bodzaszörpje), gyereksarok és egyéb meglepetések.

logó kék sárga_1.JPG

Ugye, néztétek az olimpia megnyitóünnepségét? Felcsendült ott egy dal. Persze több is felcsendült a Rolling Stonestól az brit himnuszig (apropó Himnusz! Milyen érdekes, hogy mi így kezdjük: "Isten, áldd meg a magyart...", a britek meg így: "Isten, óvd a királynőt..."). Szóval volt egy dal, amit a gyönyörű hangú skót énekesnő, Emeli Sandé énekelt. Felismertétek? "Abide with me..."

Ha most így nem ugrik be, hallgassátok meg, belinkeljük a stúdióváltozatát.

Ez a dal ugyanis nem más, mint az általunk is szeretett esti egyházi énekünk, az Ó, maradj vélem eredeti ékes angol nyelven. Nemcsak a dallam, a szöveg is gyönyörű. A mi változatunk szövegét itt találod.

Gyere el pénteken a Nyitott templomra, és talán ezt is velünk énekelheted. :) (A fotót a Dayly Mail oldaláról kölcsönöztük.)

emeli sande.jpg

Sokan sokféle előítélet között élünk. Aztán ezek egy részét lebontjuk, míg mások bizony megmaradnak.

Nézzük, miféle előítélettel élnek sokan a templom, egy.egy keresztény gyülekezet "működésével" kapcsolatban:

- A templom unalmas hely.

- Az istentisztelet érthetetlen "kívülálló" számára.

- Semmi mai mondanivalója nincs a szertartásoknak.

- A keresztény emberek mindig szomorúak, kedvetlenek.

- A templomban nincs helye vidámságnak.

- A templomban nincs helye a gyerekeknek.

Ezzel szemben mi ezt állítjuk:

- Ha kellő figyelmet fordítunk istentiszteleteink rendjének összeállítására, akkor a szertartás nem untat, hanem felemel.

- Törekszünk arra, hogy Te is, kedves blogot olvasó, megértsed. Az istentisztelet énekeit, imádságait kivetítjük, kézbe adjuk, ráadásul egy pohár bodzaszörp mellett meg is kérdezheted bátran mindazt, ami érdekel, amit esetleg nem értettél.

- Hisszük, hogy Isten igenis szól a mai kor emberéhez is.

- A kereszténység középpontjában éppen az öröm áll. Van-e annál nagyobb öröm, mint hogy Isten Megváltót küldött Jézus Krisztus személyében azért, hogy nekünk örök életünk legyen?

- Ha a keresztény tanítás középpontjában az öröm áll, miért is szomorkodnánk istentiszteleteink alatt, előtt és után?

- Templomunk, gyülekezetünk minden időben várja a legkisebbeket is. Nem véletlenül rendeztünk be gyereksarkot a gyülekezeti teremben és a templomban is.

Bontsd le az előítéleteidet! Gyere közénk augusztus 3-án!

Imádkozni mindenki tud. Nem igényel diplomát, tanfolyam elvégzését, keresztelőt. Elég hozzá néhány perc, egy kis csend, magány vagy éppen társaság. Nem kell hangosan mondani, elég, ha a szívünket nyitjuk ki Isten felé, és elmondjuk neki örömeinket, gondjainkat, áldást és erőt kérünk a mindennapokhoz. A holnapi naphoz akár.

A Nyitott templom éjszakájára az Evangélikus Énekeskönyv esti imádságai közül választottunk ki egyet, Wilhelm Löhe imádságát. Ha gondolod, ma este elalvás előtt olvasd el, és kérd ezzel Isten segítségét.

Maradj velünk, Urunk, mert esteledik, és a nap aláhanyatlott. Maradj velünk és egész egyházaddal. Maradj velünk a nap alkonyán, az élet alkonyán, a világ alkonyán. Maradj velünk kegyelmeddel és jóságoddal, szent igéddel és szentségeddel, vigasztalásoddal és áldásoddal. Maradj velünk, ha ránk borul a szenvedés és a nyomorúság éjszakája, a kételkedés és a kísértés éjszakája, a kínos halál éjszakája. Maradj velünk és minden híveddel most és örökké. Ámen.

És ne feledd: augusztus 3-án közös imádságban folytathatjuk. Persze csak ha eljössz a Nyitott templom éjszakájára.

Sokan felteszik nekünk a kérdést: miért éjszaka szervezzük templomi programunkat.

Közelíthetünk praktikus oldalról: péntek este többen ráérnek, másnap nincs munka, így belefér akár egy hatórás templomi együttlét is.

Az este azonban a lehetőségek ideje. Ilyen kor csend van. Ilyenkor elmélyedhetünk. Ilyenkor egymásra lelhetünk. Ilyenkor Istenre lelhetünk. Ilyenkor szabadabban beszélgethetünk. Ilyenkor megpihenhetünk. És folytathatnánk a sort.

A lényeg: augusztus 3-án este csendesedj, mélyedj, beszélgess velünk!

csillagos ég.jpg

Talán nem is gondolnád, hogy Pál apostol, akinek tollából az Újszövetség jelentős része származik, maga is sokat sportolt. (Kellett is neki, hisz később, amikor már apostolként hirdette az igét, Dél-Európa jelentős részét beutazta gyalog és hajóval, ehhez pedig azért kellett a kondi.) Leveleiben több helyen is megtaláljuk a sportot. Az első korintusi levél 9. fejezetében például a sportversenyek gyönyörű képét használja az élethez, amelynek végső állomása maga az örök élet lehet:

"Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. Aki pedig versenyben vesz részt, mindenben önmegtartoztató: azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig azért, hogy hervadhatatlant.  Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág, hanem megsanyargatom és szolgává teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre."

(Illusztrációként El Greco festményén Péter és Pál apostol látható.)

Ne feledd: augusztus 3-án te is benevezhetsz a "futásra"!

El Greco.jpg

A Nyitott templom éjszakáján mindig arra törekszünk, hogy különösen barátságos, vidám légkört teremtsünk nektek. Így már a frissítőt és szendvicseket is igazi nyári hangulatban veheted magadhoz. Képünk 2008-ban, a templom hátuljában berendezett Kávézóban készült. Frissítősarok most is lesz. A gyülekezet asszonyainak szendvicsei mellé Jenő kántor idei bodzaszörpjét is megkóstolhatod. :)

asztal.JPG

Évszázadok óta kutatja az ember az örök fiatalság titkát. Komoly tudósok, orvosok szentelték egész életüket arra, hogy megfejtsék az öregedést okozó géneket. Mára pedig egész iparág épült arra, hogy mindenféle csodaszert kínáljanak a test és az arc fiatalságának megőrzéséhez.

Egy 2011-ben publikált a felmérés szerint egy átlagos ember egy óránál is többet tölt naponta a szépségápolással. (Megmosolyogtató a statisztika azon állítása, hogy a férfiak többet töltenek a tükör előtt, mint a nők.) Az utóbbi években pedig egyre elterjedtebbek a különböző edzőtermek, edzésprogramok, fitness stúdiók, és akkor még nem beszéltünk a különféle diétákról, amikor a fogyni vágyók hol káposztalevessel, hol léböjttel, hol meg kalóriaszámolgatással próbálnak segíteni egy-két, vagy akár 10-20 kiló leadásában.

Nem tagadjuk a módszerek egy részének szükségességét. Hisszük, hogy a test a lélek temploma, vagyis felelősen, épségét és fittségét megőrizve kell gondot viselnünk arra a külsőre, amelyet ajándékba kaptunk.

De ideje feltennünk a kérdést: nem kellene legalább ennyit fordítanunk a lélek ápolására? Nem leszünk-e torzszülöttek, ha testünk szép is lesz, de a lelkünket nem gondozzuk? Napi 75 perc szépségápolás mellett miért mondjunk nemet arra a 60 percre, amelyet például egy vasárnapi istentisztelet kínálna számunka? 

Hisszük, hogy a test ápolása fontos, de még fontosabb a lélek egyensúlya. Ezt az egyensúlyt kínálja a templom. Például augusztus 3-án is.

Már csak 27 nap, és indulhat az edzés! :)

Megszokhatták már a Nyitott templom látogatói, hogy különleges templomi éjszakánkra mindig vendéget hívunk. Nem teszünk másként idén sem. A "sportos" programra ezúttal egyházmegyénk új lelkészi vezetőjét, Lázár Zsoltot kértük fel, hogy prédikációjával hozza lendületbe lelkünket. Az esperes nagy örömünkre azonnal igent mondott. Ha szeretnéd jobban megismerni a június 23-án beiktatott esperest, kattints ide!

Ha pedig személyesen is meghallgatnád, milyen üzenettel érkezik közünk, 28 nap alvás után gyere el a templomba!

(A kép forrása: Déli Evangélikus Egyházkerület.)

Lázár Zsolti.jpg

A Nyitott templom éjszakájának komoly története van. 2012. augusztus 3-án ugyanis immár ötödször tartjuk meg rendhagyó esti programunkat. Így hát van egy komoly gépgalériánk mindabból, ami eddig történt négy éven át. Ebből mutatunk be időnként egyet-egyet afféle kedvcsinálóként az idei Nyitott templom programra. Az alábbi kép még 2008-ban készült. Gyönyörű neogótikus templomunknak utánozhatatlan hangulata van nappal is. De este különösen.

Ne feledd: augusztus 3-án te is belekóstolhatsz a hamisíthatatlan Nyitott templom-érzésbe!

templom esti fényben.JPG

Az idén minden a sport körül forog. Alig néhány napja még a spanyolok és az olaszok öltöttek címeres mezt, hogy a kontinens legjobbjának négyévente járó kupát megszerezzék a futballpályán, lassan mi magunk is többet emlegetjük Londont, a nyári olimpia idei helyszínét, mint Pusztaföldvárt.

Ha pedig minden a port körül forog, miért ne kerülnénk hát mi is csúcsformába? Persze nemcsak testileg, hanem lelkileg is. A templomot nevezhetnénk (és most nevezzük is) lelki fitness teremnek, ahol a legjobbat hozhatjuk ki a lelkünkből. Hogy pontosan milyen "edzéstervet" állítottunk össze neked augusztus 3-ára, arról egy kicsit később. Itt a blogon, és akár a Facebookon is, ha ide kattintasz, és lájkolsz bennünket.

Felkészülni, vigyázz... 30 nap múlva start! (Kép forrása: nemzetisport.hu)

vízilabda.jpg

Megkezdjük a visszaszaszámlálást. Pontosan egy hónap múlva ugyanis ismét Nyitott templom éjszakája a földvári evangélikus templomban. Addig persze sok poszt foglalkozik még az estével, annak minden elemével. Most egyelőre azt mutatjuk meg, hogy a lelkész naptárjában már ott szerepel piros betűvel: NYITOTT TEMPLOM! Reméljük, mától a tiédben is. :)

naptárkép.JPG

Biztosan sokat fogunk beszélni a tegnapi napról és emlékezni a gyülekezeti centrum szentelésének ünnepére. De most először beszéljenek a képek! Halasi Lászlóné és László Jenő Csaba képriportja következik:

Gyülekezetünk hölgy tagjai már délelőtt hozták a finomságokat. Köszönet érte. Sok-sok süti összejött ám. Jobbnál jobbak. :) Ja, és a kolbász sem volt utolsó.

gy1.JPG

Ez még csak a sütemények egy része...

gy2.JPG

Közben a gyülekezeti terem már készen állt a szentelésre:

gy3.JPG

gy4.JPG

gy5.JPG

Ez az egyik kedvencünk, a gyereksarok. Gyülekezetünk legifjabb tagjai reménység szerint sokat fogják használni.

gy6.JPG

Felkerült a szalag a bejárati ajtóhoz.

gy7.JPG

gy8.JPG

És ez már délután négy óra előtt néhány perccel történt:

gy9.JPG

gy10.JPG

gy11.JPG

A bátrabb óvodás hittanosaink verses imádságot mondtak. Köszönet nekik is, a szülőknek, és a gyülekezetünkhöz tartozó pedagógusoknak.

gy12a.JPG

Az istentisztelet:

gy13.JPG

A Búzavirág Népdalkör Jézus-dalokat énekelt. (Tagjaik között több evangélikus is van ám.)

gy14.JPG

Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetésében megemlítette, hogy egy tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy valami új kezdődjék.

gy15.JPG

Itt látszik, milyen szép számmal voltunk.

gy16.JPG

A püspök arról is beszélt, hogy milyen csodálatos dolog, hogy az új épület tetején napelem van. Szerinte szimbolikus jelentősége van, hogy az egyház energiát ad a közös hálózatba (hiszen a felesleg visszatermelődik a település hálózatába).

gy19.JPG

Jankó Zita brácsán játszott egy gyönyörű darabot.

gy17.JPG

Ezt a képet a tömeg miatt tesszük közzé:

gy18.JPG

Énekeltük: "Kis dolgát mind az Úrra hagyja, és benne bízik szüntelen, azt Ő megőrzi és megtartja sok földi bajban-ínségben..."

gy20.JPG

És ez már a háznál volt:

gy22.JPG

gy21.JPG

Lelkészek:

gy23.JPG

No és az egyházi sajtó:

gy24.JPG

Püspöki áldás

gy25.JPG

A lelkészi kar áldása

gy26.JPG

Szalagátvágás előtt és után:

gy27.JPG

gy28.JPG

gy29.JPG

És a kerti party. :)

gy30.JPG

gy31.JPG

gy32.JPG

A kép jobbján Hidasi Márk teológus hallgató, Ő volt az, aki legutóbb a tűz estéjén volt vendégünk. Örülünk, hogy velünk örült.

gy33.JPG

Mai képriportunkat az új lelkészi iroda részletével zárjuk. Ide jöhettek majd ügyet intézni. Azt kívánjuk mindenkinek, hogy minél több keresztelővel és esküvővel, és minél kevesebb temetéssel keressetek minket. Valamint azt, hogy ha valaki mégis vigasztalásra vágyik, az meg is találja e ház falai között a nyugalmat. Mert ahogy a tegnapi nap meghívóján olvastuk Haggeus prófétától: "Ezen a helyen békességet adok! - így szól a Seregek Ura!"

gy34.JPG

"Kimondhatatlan hálával és örömmel adjuk hírül, hogy ismét megtapasztaltuk Isten kegyelmét és szeretetét: a lebontott pusztaföldvári evangélikus parókia helyén felépült új gyülekezeti házunk. Az épület felszentelésére 2012. június 23-án, szombaton délután kerül sor. A gyülekezeti centrumot a templomunkban 16 órakorkezdődő hálaadó istentisztelet után Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldja meg. A találkozás örömében bízva szeretettel hívjuk és várjuk családjával, ismerőseivel együtt ünnepünkre" - eddig a meghívó hivatalos szövege.

Természetesen a fenti sorokkal blogunk látogatóit is szeretettel invitáljuk örömünnepünkre. Érdemes azonban a következő hetekben is ellátogatni erre az oldalra, mert az ünnepről sok-sok infót töltünk fel, miközben visszatekintünk ez elmúlt másfél éve megpróbáltatásaira és örömeire.

Addig pedig lájkoljátok gyülekezetünk Facebook-profilját ide kattintva, hogy biztosan ne maradjatok le semmi fontosról.GYC.JPG

Igazi ünnepi hosszú hétvégére készülünk.

Május 27-én (pünkösdvasárnap) de. 9 órakor a szokott rendben úrvacsorás ünnepi istentiszteletet tartunk. Nagy örömünk, hogy ezúttal keresztelünk is az istentisztelet keretében.

Május 28-án (pünkösdhétfő) de. 9 órakor konfirmációi ünnep (konfirmációi vizsga és istentisztelet) lesz, amikor két fiatal testvérünk részesül Isten áldásában. Felhívjuk a presbiterek figyelmét, hogy a szokott rend szerint a presbiterek együtt vonulnak a konfirmációkor a templomba. Találkozunk 9 óra előtt 5 perccel a főbejáratnál.

Mindkét ünnepi alkalom a templomban lesz. Szeretettel várunk mindenkit.

 

Örömmel adjuk hírül, hogy a tegnap délután folyamán sor került új gyülekezeti centrumunk műszaki átadására. Még kisebb villanyszerelési munkák vannak hátra, no meg a használatba vételi engedély beszerzése, de az épület lakható, belakható. Közben saját kézzel nekiláttunk a parképítésnek (tuják, cserjék, virágok ültetés, füvesítés).

A képen a gyülekezeti terem látható esti fényben. Egyelőre üresen. Van ugyanis egy épületünk, amelynek a berendezése még hátra van. Szeretnénk, ha a gyülekezeti terem berendezése is korszerű, barátságos és tartós lenne. Ezért - ahogyan azt már a Pusztaföldvári Hírmondóban is meghirdettük - gyűjtést szervezünk. Amire feltétlenül szükségünk lesz: 1 oltárasztal, mögötte egy nagy fakereszt, a rávaló oltárterítőkkel és egyéb kellékekkel, 50 db rakásolható kárpitozott tárgyalószék, függöny és sötétítő drapéria a hét ablakra, egy plafonra szerelhető vetítővászon és egy szőnyeg.

Kaptunk már adományokat, a gyűjtést azonban folytatjuk, hiszen még nem gyűlt össze a szükséges összeg. Jószívű adományokat személyesen gyülekezetünk pénztárosának, a lelkészi hivatalban, vagy a helyi Takarékszövetkezetben vezetett számlánkra történő készpénzes befizetéssel lehet nyújtani, de választható átutalás is. Számlaszámunk: 53300115-16000054. Minden segítséget köszönünk.

 ...mármint a gyülekezeti centrum építésének. Van már napelemünk, és a héten felkerült a Luther-rózsa is a homlokzatra. Immár nemcsak házra, hanem (egy)házra is kezdünk hasonlítani.

Új típusú találkozás. Erről szól a kép, és erről lesz szó ma este. Húsvét után történt egy este ez a bizonyos találkozás, valahol egy Emmaus nevű városhoz közel. A részleteket most nem áruljuk el, minden esetre nem véletlenül azt rajzolják ki az árnyékok, amit...

Ma este 6-tól megismerheted ennek a találkozásnak a részleteit a könnyűzenés húsvéti istentiszteletünkön, a plébánia épületében. Szeretettel várunk!

"Halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai." (Jelenések könyve 1,18)

KRISZTUS FELTÁMADT! A Korál-sziget együttes koncertfelvételével kívánunk áldott húsvétot, igazi feltámadásünnepet!

Vasárnap reggel 9-kor istentisztelet keretében ünneplünk! Szeretettel várunk templomunkba.

Reménykeltő. Mindenek előtt a nagyszombat, hiszen azt eddig mindig a húsvét követte. De reménykeltő a gyülekezeti centrum építése is. A házban már a szobafestők dolgoztak a napokban, be is pillantottunk, és néhány felvételt készítettünk a gyülekezeti teremről kívül és belül is. Azt mi is csak most figyeltük meg, hogy ha az istentiszteletet a fűtött teremben fogjuk tartani, akkor is rálátunk mindannyian a templomra, mert négy nagy ablak is néz arra felé.

 

 

süti beállítások módosítása